Schandaal Hunter Biden toch geen fake news: "Media en Big Tech waren wanhopig om Trump te verslaan"

Nieuws19 maart 2022 Redactie
trump hunter biden

Opmerkelijke berichtgeving in de New York Times over de laptops van Hunter Biden, de zoon van de inmiddels Amerikaanse president Joe Biden. Die zouden in tegenstelling tot eerdere beweringen wel echt van hem zijn. Martin Bosma (PVV) wijst er ondertussen op hoe D66'ers destijds "stonden te juichen".

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 ontstond er controverse rondom Hunter Biden, vanwege zijn connecties met de Oekraïense holding en energiebedrijf Burisma. 

Niet alleen vonden veel mensen het opmerkelijk dat juist de zoon van Biden - klaarblijkelijk omdat hij de zoon van Biden is - het schopte tot lid van de raad van bestuur van de Oekraïense energiemaatschappij. Een functie die hij vervulde van 2014 tot 2019, terwijl zijn vader op dat moment tot 2017 vice-president was. 

Er was ook controverse omdat de energiemaatschappij destijds onder vuur lag vanwege belastingontduiking.

Het ging echter nog verder. Volgens Donald Trump zouden zowel Hunter als de destijds vicepresident Joe Biden zich schuldig gemaakt hebben aan het dwarsbomen van corruptieonderzoek naar het bedrijf. Daarmee werd Joe Biden machtsmisbruik in de schoenen geschoven. Ook zou Hunter mensen binnen zijn functie hebben aangeboden hen te introduceren bij zijn vader, die op dat moment in het Witte Huis werkte.

Al die informatie zou blijken uit informatie op laptops die het team van Trump had gevonden via een repairshop en die van Hunter Biden zouden zijn.

Het nieuws werd destijds afgedaan als fake news en The New York Post werd daardoor zelfs twee weken lang geblokkeerd op Twitter. Het medium weigede om de bevelen van Twitter op te volgen om elke verwijzing naar zijn berichtgeving te verwijderen.

Ook Facebook censureerde destijds The New York Post. Facebook kondigde aan dat ze de discussie over de berichtgeving algoritmisch zouden onderdrukken om ervoor te zorgen dat deze zich niet verspreidde.

Met name de acties van Facebook en Twitter schoten bij team Trump - dat op dat moment bezig was om de herverkiezing van Trump binen te halen - in het verkeerde keelgat. Zij stelden dat Twitter en Facebook de boel aan het censureren waren uit haat jegens Trump. 

Hunter Biden kwam verder geregeld in het nieuws vanwege een vermeende drugsverslaving.

Nu blijkt het nieuws toch grotendeels te kloppen meldt de New York Times. De krant meldt nu dat de laptops en de informatie daarop wél afkomstig zijn van Hunter Biden. 

"People familiar with the investigation said prosecutors had examined emails between Mr. Biden, Mr. Archer and others about Burisma and other foreign business activity. Those emails were obtained by The New York Times from a cache of files that appears to have come from a laptop abandoned by Mr. Biden in a Delaware repair shop. The email and others in the cache were authenticated by people familiar with them and with the investigation."

Martin Bosma
In Nederland maakt PVV-er Martin Bosma zich druk om de 'bekentenis' van The New York Times over de publicatie in The New York Post. Volgens hem stonden destijds D66'ers Kees Verhoeven en Jan Paternotte te juichen, omdat ze zo blij waren dat het 'nepnieuws' werd aangepakt. 

Destijds zei Martin Bosma in een debat, het was 17 november 2020, hierover: "Ik schrik helemaal als D66 hier zijn totalitaire karakter weer eens toont. Inzake wat nu speelt in Amerika, zal ik proberen dat heel kort te vertellen: er is een schandaal rondom Joe Biden. Er is een laptop in een repairshop aangetroffen die vol zit met informatie over Hunter Biden, zijn zoon, en het feit dat hij betaald wordt door China en heel veel andere landen. Dit is een keihard schandaal. Dit werd gisteravond bevestigd door heel veel mensen die dat ondersteunen. Kijk maar naar een interview van Tucker Carlson met Paul Bobulinski. Hij vertelt dit gewoon. Hij was een businesspartner van Joe Biden. Hij heeft dat allemaal toe. Het gaat nog veel verder dan eerst werd toegegeven. Het is echt totale corruptie."

"De New York Post, een heel oude en eerbiedwaardige krant die nog is opgericht door Alexander Hamilton, heeft dat gepubliceerd. Die krant had de primeur. Vervolgens zegt Twitter: nee, dat mag niet verspreid worden. Sterker nog, het hele twitteraccount van de New York Post staat al een week op zwart. Er wordt door de firma Twitter dus keihard ingegrepen in de verspreiding van een cruciaal schandaal. En wat zegt D66 vorige week bij de begrotingsbehandeling, en nu weer, bij monde van de heer Verhoeven? 'Dat is terecht.' Daar moet je toch van schrikken? Een krant brengt informatie over een schandaal waar zo veel getuigen van zijn en dat aan alle kanten wordt ondersteund."

"De heer Paternotte zegt: het gaat over een gestolen laptop. Dat is onzin. Als liberaal of voormalig liberaal kun je toch niet blij zijn met het feit dat Twitter een krant aanpakt die gewoon informatie brengt waar burgers recht op hebben? Hoe kan zoiets, meneer Verhoeven?"

Reactie Glenn Greenwald
De gerespecteerde journalist Glenn Greenwald zegt in reactie op het mea culpa van The New York Times op Twitter: "Dit was een van de ergste gevallen van desinformatie en censuur in de moderne Amerikaanse politieke geschiedenis."

"Dat het Biden-archief onthuld door de New York Postauthentiek was, was bij de start 100% duidelijk. Alle statistieken die werden gebruikt om grote archieven te verifiëren - die we gebruikten in de onderzoeken van Snowden en Brazilië - hebben dat bewezen. Media en Big Tech waren wanhopig om Trump te verslaan, en dus logen ze."

Volgens Greenwald werd er een campagne tegen de berichtgeving van The New York Post opgezet door ex-stafleden van de CIA. Op zijn website schrijft hij: "De desinformatiecampagne tegen deze berichtgeving werd geleid door de vrijwel-officiële-woordvoerder van de CIA, Natasha Bertrand (toen van Politico, nu bij CNN), wiens artikel op 19 oktober verscheen onder de kop: 'Het verhaal van Hunter Biden is Russische desinfo, tientallen voormalige zeggen inlichtingenfunctionarissen.'"

"De zakelijke media die deze leugen van ex-CIA-functionarissen verspreiden, hebben nooit hun leugens voor de verkiezingen ingetrokken, die door Big Tech werden gebruikt om de berichtgeving over de koploper [Trump, red.] te censureren."

Meerartikelen

Omtzigt
Nieuws

Omtzigt ligt dwars bij keuze voor premier nieuw rechts kabinet: 'Blokkeert voordracht Plasterk'

Het voorlopige Regeerakkoord, het zogeheten Hoofdlijnenakkoord, werd vanochtend vol trots gepresenteerd door de vier formerende partijen PVV, VVD, BBB en NSC. De partijen kijken er naar uit om in een kabinet te gaan. Maar nog niet alle plooien zijn g

Bosma
Nieuws

Bosma botst met Volt-leider die PVV consequent 'extreemrechts' wil noemen

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma heeft tijdens een Kamerdebat een confrontatie gehad met Kamerleden over het gebruik van de term "extreemrechts". Bosma is van mening dat partijen of individuele leden niet zo genoemd mogen worden, omdat het volgens

Woke
Fun

Dit zijn de absurde queerstudies van Amsterdamse universiteiten

De Amserstamse academia blijkt niet een beetje woke, maar helemaal woke. In het curriculum van het Amsterdam University College, een samenwerking van UvA en VU, worden vakken aangeboden zoals 'Queer Media Studies'. Ook een gendervak en een diversitei

Gül
Achtergronden

Lale Gül kritisch op monsterverbond links en islam: 'Ik snap het niet'

Schrijfster Lale Gül begrijpt niets van het linkse gedachtengoed. Kritiek op het christendom wordt flink toegejuicht, maar tegelijkertijd wordt elke islamkritiek weggezet als 'islamofobie', vertelt ze bij Sophie & Jeroen. Drie jaar geleden debuteerde

Eerdmans
Nieuws

JA21 ziet nieuwe rol als 'rechtse waakhond' voor zich weggelegd bij komst rechts kabinet

JA21-leider Joost Eerdmans ziet een cruciale rol weggelegd voor zijn partij als "rechtse waakhond" in de oppositie, zo verklaarde hij in Goedemorgen Nederland. "Er is veel te controleren." "Een aantal zeer belangrijke beleidswijzigingen staat op het

Pride
Nieuws

Amsterdamse Pride breidt uit: gaat een hele maand duren met meer subsidies

Vanaf 2025 zal de Pride in Amsterdam een hele maand in beslag nemen, in plaats van twee weken. Dit besluit volgt op langdurige onderhandelingen waarbij verschillende organisaties betrokken waren. Volgens sommigen is dit een teken van interne verdeeld

Wilders
Video

Wilders bij presentatie rechts akkoord: 'De zon gaat weer schijnen in Nederland'

PVV-leider Geert Wilders heeft donderdagochtend het akkoord onthuld dat hij heeft gesloten met VVD, NSC en BBB, en verklaart: "De zon gaat weer schijnen in Nederland." Hij uitte trots over de overeenkomst. "Er gaat een nieuwe wind waaien," zei hij. C

Fico
Achtergronden

Moordaanslag op EU-kritische premier Fico: alle pijnpunten op een rij

Woensdagavond werd de Slowaakse premier en Robert Fico neergeschoten. Hij raakte levensgevaarlijk gewond en moest urenlang worden geopereerd. Al snel is er meer bekend geworden over de toedracht. Zo blijkt de verdachte een politiek motief te hebben.

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Vandaag Inside
Nieuws

'Even af van het linkse gedram': Johan Derksen blij met rechts kabinet

"Weet je wat ik nou zo prettig vind? Dat we even een tijdje door het rechtse kabinet verlost zijn van die wijsneuzen van GroenLinks, D66, Partij van de Dieren. Dat Volt. Dat gedram." Dat zei Johan Derksen woensdagavond aan tafel van Vandaag Inside. O

De Jonge
Nieuws

Van Haga start petitie om 'desastreus project' Hugo de Jonge van tafel te krijgen bij komst nieuw kabinet

BVNL-partijleider Wybren van Haga heeft een petitie gelanceerd tegen de Wet 'Betaalbare Huur', recentelijk aangenomen door de Tweede Kamer. Zowel huurders als verhuurders vrezen de desastreuze impact ervan. BVNL hoopt via deze petitie de wet in de Ee

Timmermans
Nieuws

Timmermans bezorgd om komst 'radicaal-rechts' kabinet: "Dit loopt niet goed af"

GL/PvdA-leider Frans Timmermans maakt zich grote zorgen. Volgens hem krijgt Nederland voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een 'radicaal-rechts' kabinet. Dit is in andere landen niet goed afgelopen, benadrukt hij bij Op1. Woensdagavond pre

Wilders
Achtergronden

Dit zijn de kabinetsplannen voor een sterkere rechtsstaat

In een reactie op ernstige vertrouwensschendingen tussen burgers en overheid, met name door recente kwesties zoals de Toeslagenaffaire en het Groninger gasdossier, hebben de PVV, VVD, BBB en NSC een reeks plannen gepresenteerd om de rechtsstaat te ve

Van der Plas
Achtergronden

Dit zijn de nieuwe boerenplannen van de PVV, BBB, VVD en NSC

In een ambitieus regeerakkoord hebben de PVV, VVD, BBB en NSC hun nieuwe plannen voor landbouw- en boerenbeleid onthuld. Trots, lef en het vermogen om een goede boterham te verdienen vormen de kern van dit beleid, gericht op land- en tuinbouw, visser

Van der Burg
Nieuws

Van der Burg heeft moeten huilen na intrekken asieldwangwet door nieuw rechts kabinet

Eric van der Burg, VVD-Kamerlid en demissionair staatssecretaris belast met Asielzaken, heeft openlijk toegegeven te hebben gehuild vanwege het intrekken van een wet voor asielopvang die onder zijn leiding was aangenomen. Ook demissionair minister Ch

Wilders Caroline
Achtergronden

'Strengste asielbeleid ooit': dit zijn de migratieplannen van nieuwe kabinet

Het recente regeerakkoord van de PVV, VVD, BBB en NSC onthult ambitieuze plannen voor een drastische herziening van het Nederlandse asiel- en migratiestelsel. Met de toename van verschillende vormen van migratie die een zware last leggen op huisvesti

Wilders
Achtergronden

Rechts kabinet een feit: dit zijn de nieuwe plannen

Woensdagavond presenteerden de vier formerende partijen hun rechtse hoofdlijnenakkoord: Hoop, Lef en Trots. Hierin wordt duidelijk wat op de hoofdlijnen de koers zal zijn voor de komende jaren. In de introductie stelt men: 'Nederland is een prachtig

EU
Achtergronden

De strengere EU-migratieregels komen eraan: dit moet u weten

De Europese Unie is dichtbij de afronding van een nieuw migratiepact. Dit pact implementeert aanzienlijke veranderingen in de omgang met migranten, maar stuit ook op fel verzet van enkele Oost-Europese lidstaten, waaronder Hongarije en Polen. Wat sta

Wilders
Nieuws

Nederland krijgt rechts kabinet: regeerakkoord ligt op tafel

Na intensieve onderhandelingen hebben de PVV, VVD, NSC en BBB een belangrijke doorbraak bereikt in de formatiegesprekken. De partijen zijn tot een voorlopig regeerakkoord gekomen, dat zij woensdag aan hun fracties in de Tweede Kamer zullen presentere

Fico
Nieuws

Slowaakse premier Fico in levensgevaar na moordaanslag

De Slowaakse premier Robert Fico is neergeschoten en zou in levensgevaar verkeren. Een verdachte is gearresteerd. De afgelopen tijd sprak Fico zich fel uit tegen de Europese wapensteun aan Oekraïne; ook is hij goed bevriend met de Hongaarse premier V

Kaag Rutte
Nieuws

Rekenkamer hekelt miljardenuitgaven kabinet: 'Zorgelijk'

De Algemene Rekenkamer heeft kritiek op de wijze waarop het demissionaire kabinet-Rutte IV miljarden euro's heeft uitgegeven. Er is weinig zicht op de resultaten van deze uitgaven, blijkt uit een nieuw rapport. Volgens de Rekenkamer heeft het kabinet