Jetten betrapt op leugens over lagere energierekening: zo zit het écht

Achtergronden13 november 2023 4 minuten Marit Nubé
Jetten

Demissionair klimaatminister Rob Jetten (D66) beweert dat de energierekening lager is geworden door zijn klimaatbeleid. Ook stelt hij dat Nederland helemaal onafhankelijk is geworden van Russisch gas dankzij hem. Maar al snel blijkt Jettens betoog enorm te rammelen. Op welke leugens is de zelfverklaarde 'klimaatdrammer' betrapt? Lees het hier!

Bij WNL Op Zondag haalt Frans Timmermans flink uit naar Jetten.  "Rob Jetten heeft onderdeel uitgemaakt van een kabinet dat gewoon niets heeft gedaan. Wij staan in Nederland al duizend dagen stil", vindt de lijsttrekker van GL-PvdA.

Deze opmerking komt hem al snel op een sneer te staan van Jetten. 'Frans, is het lastig te erkennen dat een andere lijsttrekker ook iets goed heeft gedaan?' schrijft de D66-minister op X. Als voorbeeld stelt Jetten dat Nederland 'binnen één jaar onafhankelijk van Russisch gas' is geworden en dat er een 'lagere energierekening door isolatie' is.

Woningisolatie kan flink in papieren lopen
Al snel krijgt Jetten de wind van voren op sociale media. Zo wordt er sterk aan getwijfeld of de bewering inderdaad klopt dat door hem de energierekening omlaag is gegaan door isolatie. Zo merkt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt op dat 'mensen isolatie niet kunnen betalen'. Dit is niet voor niets: in augustus werd bekend dat woningisolatie duizenden euro's extra kan gaan kosten. 

Met een geïsoleerd huis heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Daarom proberen steeds meer huishoudens hun woning te verduurzamen door het goed te laten isoleren. Maar dit blijkt niet altijd even diervriendelijk. Bij het isoleren van muren dreigen vleermuizen hun woonplek te verliezen of zelfs te verstikken, blijkt uit onderzoek.

Dit werpt de nodige problemen op. De vleermuis draagt namelijk veel bij aan het ecosysteem en dus een beschermde diersoort is volgens de Europese Habitatrichtlijnen. Daarom besloot de Raad van State deze zomer dat huiseigenaren, die hun woning willen laten isoleren, eerst een duur ecologisch onderzoek moeten laten uitvoeren naar de aanwezigheid van vleermuizen. Zo'n onderzoek duurt een jaar en kan zo'n 5.000 euro kosten.

Hoogste gasprijs van Europa 
Ook op een andere manier wordt er getwijfeld aan Jettens bewering dat hij de energierekening omlaag heeft gekregen. Zo liep tijdens zijn ministerschap de Nederlandse gasprijs zodanig op, dat het zelfs de hoogste van Europa werd.

"We hebben veruit de hoogste gasprijzen van Europa," merkte NSC-leider Pieter Omtzigt begin dit jaar op in een Kamerdebat. "Onze huishoudens betalen het dubbele van wat er in België of Duitsland wordt betaald."

De reden van de hoge gasprijs heeft uiteraard te maken met de Europese sancties tegen Russisch gas, vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar ook hierin heeft Jetten een precaire rol gespeeld, benadrukken critici. In april vorig jaar kondigde de D66'er namelijk een dwangmaatregel aan: alle gemeten moeten hun contract opzeggen bij het Russische Gazprom Energy, zodat ze 'niet langer de Russische staatskas spekken'. Burgermeesters die weigerden mee te werken wilde hij eventueel in de gevangenis kunnen gooien.

Maar al snel kwam er veel kritiek op Jettens dwangmaatregel. Zo bleek dat zo'n opzegging miljoenen euro's per gemeente kon gaan kosten. De gemeente Utrecht, bijvoorbeeld, kostte het elf miljoen euro om een nieuw contract af te sluiten. Ook werd er getwijfeld aan de effectiviteit van de plannen. Als gemeenten hun contract opzeggen, moeten zij nieuw gas inkopen op de Europese markt. Maar dit gas is altijd nog deels Russisch, en de gasprijzen zijn inmiddels tien tot vijftien keer gestegen. Dit betekent dat er met een nieuw gascontract juist méér geld in de Russische staatskas komt. Jettens plannen bleken dus een averechts effect te hebben.

Daarom besloot een Kamermeerderheid een half jaar later dat Jetten moest afzien van zijn dwangmaatregel. Dit besloot hij daarom nog dezelfde dag te doen.

Nog steeds afhankelijk van Russisch gas
Tot slot beweert Jetten dat Nederland, dankzij hem, helemaal onafhankelijk is van Russisch gas. Maar kritische X-gebruikers wijzen erop dat dit niet klopt. Vanwege zijn ingetrokken dwangmaatregel hebben Nederlandse gemeenten nog steeds energiecontracten met Gazprom. En zelfs de gemeenten die wél een nieuw gascontract afsloten, zoals Utrecht, gebruiken alsnog Russisch gas omdat ze het halen van de Europese markt.

Ook de CEO van Gazprom, Aleksey Miller, erkent dat zijn bedrijf nog in groten getale gas levert aan de Europese markt. Precieze getallen geeft hij hier niet over, omdat pijpleidingen "geen nationale kleur hebben". Maar deze maand meldt hij wel aan het Russische staatskanaal Rossiya 1 dat "Russisch gas wordt geleverd aan veel landen die hebben verklaard het niet te willen gebruiken". Het gas wordt geleverd via Oekraïne naar de Oostenrijkse hub in Baumgarten.

Energierekening gaat blijven stijgen
Tot slot werd dit maandag bekend dat de energierekening in komende jaren explosief zal blijven stijgen vanwege windmolens en zonnepanelen. Dit meldt adviesorganisatie PwC Nederland aan Hart van Nederland.

PwC voorspelt dat met name de kosten voor stroom explosief zullen blijven stijgen. Dit is niet voor niets: vorige maand erkende Jetten dat de aansluitingskosten van windparken op zee 40 miljard euro hoger uitvallen dan verwacht. Dit wordt doorberekend aan de consument. Ondertussen zullen bedrijven en burgers alsmaar meer elektriciteit verbruiken. En dus stijgt de stroomprijs schrikbarend. Volgens PwC zullen elektriciteit en gas in 2030 tweemaal zo duur zijn als de prijs in 2020. Vervolgens zal de prijs rond 2040 weer zo'n 40 procent duurder zijn dan in 2030. 

Vorig jaar steeg de energierekening al flink in Nederland, maar volgens PwC was dit geen eenmalige uitschieter. Door de energietransitie zal de stroom- en gasrekening komende jaren blijven stijgen. De totale kostenstijging van energie zal zo'n 56 miljard euro kosten, waarvan 31 miljard euro verhaald gaat worden op huishoudens. Daarnaast 

Al in september vorig jaar erkende Jetten dat de hoge gasprijs blijvend zal zijn. "De realiteit is dat we het met minder fossiele energie moeten doen", aldus minister Rob Jetten in gesprek met NU.nl. Volgens de minister zal aardgas, ook met speciale maatregelen, een stuk duurder blijven dan voorheen. Maar volgens Jetten is dit niet per se problematisch, hij ziet het dan ook als een "wake-upcall". Een economie bouwen op goedkoop gas is niet verantwoord, aldus de minister 

Meerartikelen

Omtzigt
Nieuws

Omtzigt ligt dwars bij keuze voor premier nieuw rechts kabinet: 'Blokkeert voordracht Plasterk'

Het voorlopige Regeerakkoord, het zogeheten Hoofdlijnenakkoord, werd vanochtend vol trots gepresenteerd door de vier formerende partijen PVV, VVD, BBB en NSC. De partijen kijken er naar uit om in een kabinet te gaan. Maar nog niet alle plooien zijn g

Bosma
Nieuws

Bosma botst met Volt-leider die PVV consequent 'extreemrechts' wil noemen

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma heeft tijdens een Kamerdebat een confrontatie gehad met Kamerleden over het gebruik van de term "extreemrechts". Bosma is van mening dat partijen of individuele leden niet zo genoemd mogen worden, omdat het volgens

Woke
Fun

Dit zijn de absurde queerstudies van Amsterdamse universiteiten

De Amserstamse academia blijkt niet een beetje woke, maar helemaal woke. In het curriculum van het Amsterdam University College, een samenwerking van UvA en VU, worden vakken aangeboden zoals 'Queer Media Studies'. Ook een gendervak en een diversitei

Gül
Achtergronden

Lale Gül kritisch op monsterverbond links en islam: 'Ik snap het niet'

Schrijfster Lale Gül begrijpt niets van het linkse gedachtengoed. Kritiek op het christendom wordt flink toegejuicht, maar tegelijkertijd wordt elke islamkritiek weggezet als 'islamofobie', vertelt ze bij Sophie & Jeroen. Drie jaar geleden debuteerde

Eerdmans
Nieuws

JA21 ziet nieuwe rol als 'rechtse waakhond' voor zich weggelegd bij komst rechts kabinet

JA21-leider Joost Eerdmans ziet een cruciale rol weggelegd voor zijn partij als "rechtse waakhond" in de oppositie, zo verklaarde hij in Goedemorgen Nederland. "Er is veel te controleren." "Een aantal zeer belangrijke beleidswijzigingen staat op het

Pride
Nieuws

Amsterdamse Pride breidt uit: gaat een hele maand duren met meer subsidies

Vanaf 2025 zal de Pride in Amsterdam een hele maand in beslag nemen, in plaats van twee weken. Dit besluit volgt op langdurige onderhandelingen waarbij verschillende organisaties betrokken waren. Volgens sommigen is dit een teken van interne verdeeld

Wilders
Video

Wilders bij presentatie rechts akkoord: 'De zon gaat weer schijnen in Nederland'

PVV-leider Geert Wilders heeft donderdagochtend het akkoord onthuld dat hij heeft gesloten met VVD, NSC en BBB, en verklaart: "De zon gaat weer schijnen in Nederland." Hij uitte trots over de overeenkomst. "Er gaat een nieuwe wind waaien," zei hij. C

Fico
Achtergronden

Moordaanslag op EU-kritische premier Fico: alle pijnpunten op een rij

Woensdagavond werd de Slowaakse premier en Robert Fico neergeschoten. Hij raakte levensgevaarlijk gewond en moest urenlang worden geopereerd. Al snel is er meer bekend geworden over de toedracht. Zo blijkt de verdachte een politiek motief te hebben.

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

Vandaag Inside
Nieuws

'Even af van het linkse gedram': Johan Derksen blij met rechts kabinet

"Weet je wat ik nou zo prettig vind? Dat we even een tijdje door het rechtse kabinet verlost zijn van die wijsneuzen van GroenLinks, D66, Partij van de Dieren. Dat Volt. Dat gedram." Dat zei Johan Derksen woensdagavond aan tafel van Vandaag Inside. O

De Jonge
Nieuws

Van Haga start petitie om 'desastreus project' Hugo de Jonge van tafel te krijgen bij komst nieuw kabinet

BVNL-partijleider Wybren van Haga heeft een petitie gelanceerd tegen de Wet 'Betaalbare Huur', recentelijk aangenomen door de Tweede Kamer. Zowel huurders als verhuurders vrezen de desastreuze impact ervan. BVNL hoopt via deze petitie de wet in de Ee

Timmermans
Nieuws

Timmermans bezorgd om komst 'radicaal-rechts' kabinet: "Dit loopt niet goed af"

GL/PvdA-leider Frans Timmermans maakt zich grote zorgen. Volgens hem krijgt Nederland voor het eerst in de parlementaire geschiedenis een 'radicaal-rechts' kabinet. Dit is in andere landen niet goed afgelopen, benadrukt hij bij Op1. Woensdagavond pre

Wilders
Achtergronden

Dit zijn de kabinetsplannen voor een sterkere rechtsstaat

In een reactie op ernstige vertrouwensschendingen tussen burgers en overheid, met name door recente kwesties zoals de Toeslagenaffaire en het Groninger gasdossier, hebben de PVV, VVD, BBB en NSC een reeks plannen gepresenteerd om de rechtsstaat te ve

Van der Plas
Achtergronden

Dit zijn de nieuwe boerenplannen van de PVV, BBB, VVD en NSC

In een ambitieus regeerakkoord hebben de PVV, VVD, BBB en NSC hun nieuwe plannen voor landbouw- en boerenbeleid onthuld. Trots, lef en het vermogen om een goede boterham te verdienen vormen de kern van dit beleid, gericht op land- en tuinbouw, visser

Van der Burg
Nieuws

Van der Burg heeft moeten huilen na intrekken asieldwangwet door nieuw rechts kabinet

Eric van der Burg, VVD-Kamerlid en demissionair staatssecretaris belast met Asielzaken, heeft openlijk toegegeven te hebben gehuild vanwege het intrekken van een wet voor asielopvang die onder zijn leiding was aangenomen. Ook demissionair minister Ch

Wilders Caroline
Achtergronden

'Strengste asielbeleid ooit': dit zijn de migratieplannen van nieuwe kabinet

Het recente regeerakkoord van de PVV, VVD, BBB en NSC onthult ambitieuze plannen voor een drastische herziening van het Nederlandse asiel- en migratiestelsel. Met de toename van verschillende vormen van migratie die een zware last leggen op huisvesti

Wilders
Achtergronden

Rechts kabinet een feit: dit zijn de nieuwe plannen

Woensdagavond presenteerden de vier formerende partijen hun rechtse hoofdlijnenakkoord: Hoop, Lef en Trots. Hierin wordt duidelijk wat op de hoofdlijnen de koers zal zijn voor de komende jaren. In de introductie stelt men: 'Nederland is een prachtig

EU
Achtergronden

De strengere EU-migratieregels komen eraan: dit moet u weten

De Europese Unie is dichtbij de afronding van een nieuw migratiepact. Dit pact implementeert aanzienlijke veranderingen in de omgang met migranten, maar stuit ook op fel verzet van enkele Oost-Europese lidstaten, waaronder Hongarije en Polen. Wat sta

Wilders
Nieuws

Nederland krijgt rechts kabinet: regeerakkoord ligt op tafel

Na intensieve onderhandelingen hebben de PVV, VVD, NSC en BBB een belangrijke doorbraak bereikt in de formatiegesprekken. De partijen zijn tot een voorlopig regeerakkoord gekomen, dat zij woensdag aan hun fracties in de Tweede Kamer zullen presentere

Fico
Nieuws

Slowaakse premier Fico in levensgevaar na moordaanslag

De Slowaakse premier Robert Fico is neergeschoten en zou in levensgevaar verkeren. Een verdachte is gearresteerd. De afgelopen tijd sprak Fico zich fel uit tegen de Europese wapensteun aan Oekraïne; ook is hij goed bevriend met de Hongaarse premier V

Kaag Rutte
Nieuws

Rekenkamer hekelt miljardenuitgaven kabinet: 'Zorgelijk'

De Algemene Rekenkamer heeft kritiek op de wijze waarop het demissionaire kabinet-Rutte IV miljarden euro's heeft uitgegeven. Er is weinig zicht op de resultaten van deze uitgaven, blijkt uit een nieuw rapport. Volgens de Rekenkamer heeft het kabinet